Colet van der Ven

Colet van der Ven (1957) is freelance-journaliste. Tijdens en na haar studie pedagogiek aan de Universiteit Utrecht werkte zij een aantal jaren in de hulpverlening, onder andere in India en Haïti. In 1985 maakte ze de omslag naar de journalistiek. Zij werkte voor radio en televisie bij de IKON, de VPRO, de VARA, de NCRV en de KRO en maakte interviews en reportages voor onder andere Opzij, Trouw, HP/De Tijd, NRC-Handelsblad, Het Parool, de Volkskrant, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Ze presenteerde twee jaar het televisieprogramma Het Vermoeden en acht jaar het Radio 1-programma Casa Luna. Sinds januari 2015 presenteert zij het IKON-programma De Nieuwe Wereld.

Ook heeft ze een aantal interviewbundels op haar naam staan, waaronder Waar hoor je bij (2005), Taal als sleutel (2004), Zeggen wat onzichtbaar is (2003), Bevochten leven (2001), Het kwaad (1999), Van oude mensen (1997), En God viel uit de hemel – Levensverhalen van een generatie (ex)dominicanen (2008) en Slagschaduwen. Erfenis van een koloniaal verleden (2011).

Voor De Nieuwe Liefde maakte zij enkele seizoenen de programmaserie ‘Wat is wijsheid’, filosofische avonden over levensthema’s. Daarnaast is zij gastpredikant in de Ekklesia Amsterdam en de Dominicusgemeente, en voorzitter van On File, organisatie voor  gevluchte schrijvers en journalisten.

Colet van der Ven