Kinderkring en crèche

Kinderkring

Sinds jaar en dag is er in de bijeenkomsten van de Ekklesia Amsterdam een kinderkring voor kinderen tussen de 5 en 14 jaar: een deel van de dienst zit je naast je ouders, maar een ander deel ga je samen met andere kinderen knutselen, naar mooie verhalen luisteren en verder filosoferen over het thema. Dit zoveel mogelijk in lijn met de thema’s uit de dienst.

We hopen dat kinderen zich welkom – en gezien – voelen in de Ekklesia. Ze mogen altijd meehelpen met het uitdelen van brood en wijn, en een aantal diensten per jaar is er ook in het plenaire deel van de dienst meer aandacht voor kinderen.

Komend seizoen belooft leuke, nieuwe activiteiten voor onze jongste bezoekers. Daarover vind je op deze pagina alle informatie. Zo hopen we samen te bouwen aan een toekomstbestendige Ekklesia, want zonder jonge geesten zou dat niks worden!

Series

We hebben besloten om komend seizoen in series te werken. Dat betekent dat het soms drie, of vier weken achter elkaar over hetzelfde onderwerp zal gaan.

Is dat niet saai?
Nee hoor, want het zijn grote onderwerpen waar je heel veel verschillende dingen mee kunt doen. En als je alle keren geweest bent, dan weet je meteen ongeveer alles wat er te weten valt. Overigens: je hoeft er natuurlijk niet altijd bij te zijn – iedere kinderkring staat ook weer op zichzelf, dus voorkennis is niet verplicht. En waar gaan die series dan over? Dat kun je hieronder lezen!

Wat denk jij?’ (15-29 september)
Wat is een Ekklesia eigenlijk? Waarom komen we bij elkaar? En waarom delen we eigenlijk elke week brood en wijn? En als we ‘God’ zeggen, wat bedoelen we dan? Niet iedereen geeft hetzelfde antwoord op deze vragen en dat hoeft ook niet! We zijn wel nieuwsgierig en stellen elkaar vragen: wat denk jij? In deze serie gaan we kijkdozen bouwen waarin de volwassenen na de dienst kunnen zien hoe jullie naar deze dingen kijken. Een serie over ekklesia, eucharistie (brood en wijn) en god.

‘Waar of niet’? (6-27 oktober)
Als ik zeg dat jouw moeder een engel is, bedoel ik dan dat er echte vleugels op haar rug groeien? Nee! Ik bedoel dat ik haar heel lief vind. Zo is ook de bijbel niet waar zoals een krant dat is, maar staan er toch ware dingen in. Wat is “waar”? Is wat er in de krant staat waar? Is wat je op YouTube ziet waar? Is een sprookje waar, of een gedicht? En wat is er zo leuk aan je fantasie gebruiken.
Een serie over feit, fictie en fantasie.

Allerzielen (3 november)
Begin november vieren we in de Ekklesia altijd Allerzielen: we denken aan iedereen die dood is gegaan, we lezen hun namen voor en steken een kaars voor ze aan. In de kinderkring praten we over afscheid nemen. Van wie of wat moest je afscheid nemen? Denk je er nog vaak aan terug? Waar denk je dan aan? We maken een slinger van mooie herinneringen.

‘Boehoehoe….’ (10-24 november)
Waar ben je bang voor? Het donker? Spinnen? Iets uit het journaal? Wat doe je dan, als je bang bent? En wat helpt jou om minder bang te zijn? Als je meer over iets weet, is het dan minder eng? Wat vind jij een eng verhaal en waarom?
Een serie over bang zijn en moedig.

‘Klaar voor de start? Af!’ (1-22 december)
Advent is een naam de weken waarin we ons voorbereiden op kerst. Doe je dat thuis ook? En op wat voor andere dingen bereid je je voor? Waarom doen we dat eigenlijk, voorbereiden? Moeten we dingen klaarmaken, oefenen of regelen? Doen we het vooral voor de voorpret? Worden dingen leuker als je ze goed voorbereidt of juist niet? Terwijl we nadenken over wat dat is – je voorbereiden op iets – en waarom & hoe je dat doet, gaan we ook concreet aan de slag met voorbereidingen voor het kinderkerstfeest. Op 8 en 15 december oefenen we na de dienst aan de piano ook alvast wat liedjes zodat er tijdens het kinderkerstfeest weer een prachtig kinderkerstkoor op de planken staat.
Een serie over je voorbereiden.

24 december Kinderkerstfeest
Op 24 december is er om 16.30 uur een Kinderkerstfeest. Ingrediënten: een verhaal, zingende kinderen (en grote mensen mogen ook), chocomel, kaarsen en kerstkransjes… Schrijf dat dus vast in je agenda. Dat kinderkerstfeest wordt mede door de kinderen voorbereid. De vier zondagen voor 24 december gaan we bouwen aan decorstukken, versiering, en oefenen we met mooie liedjes en andere teksten.

Rooster

15 september Wat denk jij ervan? Over Ekklesia.
22 september Wat denk jij ervan? Over brood en wijn delen.
29 september Wat denk jij ervan? Over God.
6 oktober Waar of niet?
13 oktober Waar of niet?
20 oktober Waar of niet?
27 oktober Waar of niet?
3 november Allerzielen
10 november Boehoe..!**
17 november Boehoe..!
24 november Boehoe..!
1 december Klaar? Af!
8 december Klaar? Af!
15 december Klaar? Af!
22 december Klaar? Af!
24 december Kinderkerstfeest

** In de dienst van 10 november spelen de kinderen in de dienst zelf een grotere rol dan anders. Meer informatie volgt in oktober, via de weekbrieven die in de dienst wordt uitgedeeld en via de mail aan de Jonge Ouders-groep

Praktische informatie

Plaats en tijd: Al deze kinderactiviteiten vinden plaats in De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. De kinderkring wordt altijd tijdens Ekklesia-diensten gehouden. Die beginnen om 11.00 uur en duren meestal tot ongeveer 12.15 uur.

Jonge ouders-groep

Er is ook een jonge ouders-groep in de Ekklesia. Die komt ongeveer vier keer in het jaar samen om te praten over allerhande onderwerpen die met het opvoeden van kinderen te maken hebben. Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom. Lees daarover meer op deze pagina.

Crèche

Er is tijdens de dienst van Ekklesia Amsterdam een crèche. Vanaf 10.30 uur zijn de kinderen tot vijf jaar daar welkom tegen een vergoeding van € 2 per kind.