Kinderkring en crèche

Kinderkring

Sinds jaar en dag is er in de bijeenkomsten van de Ekklesia Amsterdam een kinderkring voor kinderen tussen de 5 en 14 jaar: een deel van de dienst zit je naast je ouders, maar een ander deel ga je samen met andere kinderen knutselen, naar mooie verhalen luisteren en verder filosoferen over het thema. Dit zoveel mogelijk in lijn met de thema’s uit de dienst.

We hopen dat kinderen zich welkom – en gezien – voelen in de Ekklesia. Ze mogen altijd meehelpen met het uitdelen van brood en wijn, en een aantal diensten per jaar is er ook in het plenaire deel van de dienst meer aandacht voor kinderen.

Komend seizoen belooft leuke, nieuwe activiteiten voor onze jongste bezoekers. Daarover vind je op deze pagina alle informatie. Zo hopen we samen te bouwen aan een toekomstbestendige Ekklesia, want zonder jonge geesten zou dat niks worden!

Series

We hebben besloten om komend seizoen in series te werken. Dat betekent dat het soms drie, of vier weken achter elkaar over hetzelfde onderwerp zal gaan.

Is dat niet saai?
Nee hoor, want het zijn grote onderwerpen waar je heel veel verschillende dingen mee kunt doen. En als je alle keren geweest bent, dan weet je meteen ongeveer alles wat er te weten valt. Overigens: je hoeft er natuurlijk niet altijd bij te zijn – iedere kinderkring staat ook weer op zichzelf, dus voorkennis is niet verplicht. En waar gaan die series dan over? Dat kun je hieronder lezen!

Koning, keizer, admiraal… (2 tot en met 23 februari)
In februari lezen we verhalen uit het boek Rechters. In dit boek gaat het over de vraag wat een goede koning is. Wat vinden jullie? Wat is een goede koning – of koningin natuurlijk… Wat voor iemand zou dat moeten zijn? En wat zijn de belangrijkste dingen waar zij of hij voor zou moeten zorgen? Zou je zelf graag koning willen zijn of maar liever niet? Hoe voelt het als jij iets of iemand “de baas” bent – of als iemand de baas speelt over jou?

Feest! (1 maart)
Op 1 maart gaan we dopen. Wat is dat eigenlijk? En waarom doen we dat? 

Op reis door de woestijn (8 maart tot en met 5 april)
In de weken voor Pasen lezen we verhalen uit Exodus. Dat is een boek over een reis door de woestijn. Op zo’n reis kun je van alles meemaken: onderweg sla je je tent op, je ontmoet mensen met wie je samen kunt optrekken, je vindt oases, maar je moet ook hele stukken reizen zonder dat je iets te eten of drinken tegenkomt. Ook vandaag de dag reizen mensen en kinderen door de woestijn. Soms uit nieuwsgierigheid, op vakantie. Soms omdat ze op de vlucht zijn en door een woestijn heen moeten om op een veilige plek te komen. Aan de hand van verhalen gaan we plattegrond maken van een reis door de woestijn. Elke week komt er iets bij. Een oase, tenten, routes, medereizigers… wat nog meer? Help je mee?

Pasen! (12 april)
Wat denk jij… kan een woestijn bloeien? Met Pasen vieren we dat wat onmogelijk lijkt, toch kan gebeuren. We sluiten ons woestijnproject af en laten beneden aan iedereen zien hoe de plattegrond is geworden. Natuurlijk hebben we ook je hulp nodig bij het zoeken van de chocolade-eieren voor bij de koffie en de limonade.

Ei ei ei, we zijn zo vrij! (19 april tot en met 3 mei)
Dit jaar vieren we dat het 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog in Nederland voorbij was. Niet ver van de Ekklesia worden elk jaar op 5 mei kransen gelegd: op de Dam. Ben jij daar wel eens geweest? In de Ekklesia lezen en zingen we vaak over vrijheid en bevrijding. Dat gaat lang niet altijd over oorlog maar over van alles waar je vrij van wilt zijn. We lezen en filosoferen over wat dat allemaal zou kunnen zijn.

Praktische informatie

Plaats en tijd: Al deze kinderactiviteiten vinden plaats in De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam. De kinderkring wordt altijd tijdens Ekklesia-diensten gehouden. Die beginnen om 11.00 uur en duren meestal tot ongeveer 12.15 uur.

Jonge ouders-groep

Er is ook een jonge ouders-groep in de Ekklesia. Die komt ongeveer vier keer in het jaar samen om te praten over allerhande onderwerpen die met het opvoeden van kinderen te maken hebben. Nieuwe deelnemers zijn altijd welkom. Lees daarover meer op deze pagina.

Crèche

Er is tijdens de dienst van Ekklesia Amsterdam een crèche. Vanaf 10.30 uur zijn de kinderen tot vijf jaar daar welkom tegen een vergoeding van € 2 per kind.