Koor, dirigent en musici

Tijdens de diensten van de Ekklesia wordt veel gezongen, aangevoerd door een meerstemmig koor.

Dit koor bestaat uit ongeveer 45 mensen. De muzikale leiding is in handen van Tom Löwenthal en Mark Walter. Vaste begeleider is Charlie Meijering.

Tom Löwenthal (1954) is theater- en kerkmusicus. Hij studeerde koordirectie aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht en het hoofdvak theorie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds de jaren ’70 schrijft hij com op teksten van Huub Oosterhuis. Tussen 1989 en 2007 schreef hij in samenwerking met Huub Oosterhuis drie muziektheatrale producties: Lied van de Aarde, Lied van de Eeuw en Lied van de Woorden. Tom Löwenthal heeft naast zijn kerkelijke activiteiten ook steeds voor theater gewerkt. Naast werkzaamheden als dirigent en repetitor componeert hij toneelmuziek en opera’s. In Duitsland heeft men inmiddels de muzikale en theatrale talenten van Tom ontdekt, want ook daar werkt hij met diverse koren, zowel in kerk als theater. In Nederland en Duitsland leidt Tom sinds vele jaren op zijn eigen inspirerende wijze lieddagen, waarbij het oeuvre van Huub Oosterhuis gezongen en verspreid wordt. Ook wordt Tom regelmatig gevraagd voor lieddagen die door koren zelf georganiseerd worden, waar hij dan ook graag zijn medewerking aan verleent.

Mark Walter (Amsterdam 1992) groeide op in een muzikale familie. Al op jonge leeftijd was het duidelijk dat hij in de voetsporen zou treden van zijn oom, Tom Löwenthal. Zijn talent voor piano en zang werden aangewakkerd en zijn muzikale carrière begon. Hij kreeg les van o.a. Antoine Oomen die hem inspireerde en die ook een voorbeeld was. Mark studeerde in 2016 af aan het conservatorium van Utrecht in twee hoofdvakken: piano (bij Sebastian Colombo) en koordirectie (bij Rob Vermeulen). Hij leidt, naast zijn werk voor de Amsterdamse Ekkesia, verschillende koren en orkesten en begeleidt regelmatig zangers.

Charlie Bo Meijering is op 22 november 1987 geboren in Amsterdam. ​Voor zowel muziek als beeldende kunst koestert hij een grote passie. ​Tussen 2006 en 2013 studeerde hij klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium. Inmiddels treedt hij met regelmaat op in het Concertgebouw en is te zien op televisie in de programma’s Het Orkest van Nederland (2014) en MaestrO (sinds 2016).
​Charlie Bo legt zich sinds jaar en dag toe op het maken van tekeningen. Dit heeft hij in opdracht gedaan van ‘Music, Imagination and the Brain’ (2015) met Erik Scherder en Katia Veekmans en ‘Dido en Aeneas’ (2015) van Stichting Vocale Muziek Den Haag.
Naast piano speelt Charlie Bo orgel, beiaard en klavecimbel. Tijdens het familieconcert ‘The Magic Piano’ speelt Charlie Bo zestien etudes van Chopin tijdens een serie animatiefilms. Dit heeft plaatsgevonden in het Concertgebouw en Tivoli Vredenburg

Impressie

Foto's hieronder (v.l.n.r.): Tom Löwenthal, Mark Walter, Charlie Bo Meijering en het koor in actie.